Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2008 01:12 - Обещан постинг. За добротата, бедността и неволите на хората в ямболска област.
Автор: ell Категория: Политика   
Прочетен: 8224 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Обещах да пиша за Ямболско и за хората в този край и  ще си изпълня обещанието, макар че напоследък времето ми е кът. Но ще пиша, защото останах изключително впечатлена от двудневните си обиколки  в тази част на България. Останах впечатлена  от много неща, но най-вече от добротата на хората там – доброта истинска и неподправена, почти наивна.

Мога да кажа, че доста съм попътувала из България и с доста хора съм се срещала, но никъде не съм виждала толкова добри хора. В началото, когато се срещнете, изглеждат изплашени и недоверчиви, леко скептични, но едва след  5 минути  разговор, те така се отварят към теб – сякаш те познават цял живот. Доверяват ти се изцяло и те считат за свой. Може би затова са толкова изпатили тези хорица, защото много много други са се възползвали от тяхната доброта и наивност.

Другото, което ми направи голямо впечатление, е беднотията в  този край.  Говоря за селата в общ. Тунджа и общ. Елхово, защото за 2 дена успяхме да обиколим над 10 села и общото ми впечатление е, че хората там са наистина много бедни. Била съм и по други български села и знам, че навсякъде е така, но в Ямболско е различно. За два дни не успях да видя нито една селска кръчма, сладкарница или хоремак, в който да има хора. За всичките събрания, които проведохме, не видях нито един човек – млад или стар, който да пуши, който да не е бедно облечен или да има превозно средство. Всички се занимават със земеделие, гледат крави, работят нивите си. Кравето мляко се изкупува на 42 ст., овчето мляко се изкупува също на 42 ст. За сравнение в Хасковско мандрите изкупуват кравето мляко на 65- ­70 ст./л., а овчето мляко за  по 1,20 - 1,10 лв/л.

Един стопанин от с. Каравелово ни разказа, че преди 2 години е решил да гледа крави и да се занимава с млекопроизводство. Има стопански двор в края на селото с голяма стабилна постройка, която може да му служи за обор. Купил е 35 хубави крави за по 1700 лв. Оттам започнали неприятностите – общината му поискала  30 000 лв., за да му поставят трафопост и да му прекарат ток и вода в стопанския двор. Човекът нямало откъде да намери парите и се наложило да гледа кравите в собствения си двор. Кравите давали добро количество мляко, което мандрите изкупували едва за 0,32 ст./л. В същото време фуражът, силажът и разходите за изхранването им излизали доста по-скъпо. След като за него станало непосилно да изхранва кравите си, стопанинът се принудил да ги продаде за 1000 лв. на крава.

Същият този човек ни раказа как са го принудили да подпише, че няма да купува земята, която в момента обработва със сключен договор. Земята е край главния път, а договора му изтича догодина. Преди седмица при него дошли синовете на местен бабаит, които започнали да го заплащват и да го принуждават да подпише декларация, че се отказва от претенции върху земята, която обработва, след като му изтече договора. Като видели, че заплахите не върщат работа, започнали да го увещават и да го молят. Когато и това не помогнало, те извадили 1000 евро и му казали да взема парите и да подписва. Човекът призна, че така и е направил. Каза ни, че тези момчета са подставени лица на богат турчин, който искал да строи бензиностанция на главния път, и че със сигурност дори и да е имал намерение да закупи тази земя, е нямало да може да даде такава цена, каквато те ще дадат. Каза ни, че хората вече не вярват на никого и на нищо, а най-малко вярват на политическите партии и че единственото нещо, с което можем да помогнем на хората по тези места е с пари. Само парите могат да ни помогнат, затова ги взех тези 1000 евро. А иначе какво е човекът без земя – той не е човек!? – това бяха думите му.

Следва продължение …




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ell
Категория: Политика
Прочетен: 411090
Постинги: 91
Коментари: 187
Гласове: 447
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031