Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2009 23:52 - Президентът да не плаши с вето
Автор: ell Категория: Политика   
Прочетен: 2384 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.04.2009 00:03


image 

 

Моньо Христов, зам.-председател на ПП „Обединени земеделци”:

 

Президентът да не плаши с вето

 

Страстната седмица  в българската политика започна много преди Великден, гласи заглавие в един български ежедневник. Някои български политици, повлияни от 1 април – Деня на лъжата, я превърнаха в седмица на популизма. Бяхме свидетели на заклинания, саможертви, обявяване на трупове – все прийоми, свързани с популизма.

Главният специалист по популизъм у нас е президентът Георги Първанов. Жалко е, че този „социален” президент, в условията на една тежка икономическа криза, вместо да бъде наистина социално загрижен и отговорен за българските граждани, се превърна в изборджийски президент, загрижен за политическия модел в България.

С какво ние, „Обединени земеделци”, не сме съгласни? Чрез мажоритарния вот, за който президентът говори, той всъщност се опитва да направлява избора на български парламент. Неговото предложение за мажоритарен вот е опит, чрез който цели да наложи на БСП, на ДПС и на други политически сили определени лица, които да бъдат мажоритарно избрани.

В районите, които са с 4 мандата избирателите са от 100 до 109 хиляди. От тях ако гласуват 50-60 хиляди човека, ще бъдат избрани депутати с гласове в рамките на 15-16 хиляди гласа. Същевременно за мандатите в София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и другите големи области победителите във вота ще трябва да съберат между 50 и 70 хиляди гласа, тъй като избирателите там са в рамките на 400 – 450 хиляди. Ако се гласува на 50% се получава една

 

неравнопоставеност между избраните мажоритарно депутати

 

Лансира се идеята, че мажоритарният избор ще избегне купуването на гласове. Напротив. В малките населени места, в които има по 4 мандата, достатъчно е един местен феодал да купи в рамките на 2 до 5 хиляди гласа и да спечели над своите конкуренти.
Президентът прави непочтен опит и чрез т. нар. кръг „Съзидание”, където членуват различни интелектуалци, две трети от които са с картончета или досиета, да влязат в парламента. Задавам въпроса: за чия кауза ще работи например уважаваният историк и българин Божидар Димитров – за Герб или за БСП? Могат да се дадат и други подобни примери. Всичко това не може да се нарича мажоритарен избор, а опит на президента, чрез определени хора, да влияе на избора за български парламент и същевременно да диктува кой да управлява страната.

Още един аргумент. 10 области ще бъдат спечелени категорично от ДПС. Райони като Силистра, Разград, Кърджали, Шумен, Търговище, които в момента имат депутати между 2 и 3 мандата, отново ще донесат места за ДПС. Тоест, Първанов отново ще осигури места в българския парламент за ДПС, с чиято подкрепа стана президент. Всичко това говори, че се прави опит как да бъдат елиминирани по всякакъв начин представителите на център-дясното политическо пространство. При съюз на БСП и ДПС и при излизане с общ кандидат, мандатите в тези 10 района ще скочат двойно. Десницата трудно ще може да им се противопостави. Предварително се получава така, че ако бъде приет законът във варианта, в който президентът го предлага, се поднася победа на БСП и ДПС. Ще спечелят и някои техни креатури.

Ето защо ние, „Обединени земеделци”, сме категорично против това, което президентът предлага. Считаме, че Първанов не може да отправя заплахи за вето върху изборния закон. Тези заплахи са знак и за неговата слабост – президентът вижда възможността да се смени статуквото и той да бъде лишен от ролята на политически кукловод, в която влезе през последните четири години – от създаването на правителството до сега.

Ние, „Обединени земеделци” подкрепяме идеята за смесена избирателна система – пропорционална и мажоритарна, с ясни правила, които не са приети в последния момент.

Това, което „Обединени земеделци” искаме като промяна е съвсем конкретно и се нарича практически действия. То дори не е свързано с любимата напоследък тема – корупция. Практическите действия означават осъвременяване, редуциране и

 

смяна на част от администрацията в страната

 

Средната администрация в страната и особено тази по места е паразитна. Тя само получава заплати, а не отдава нищо в полза на своите данъкоплатци. Назначени са хора без компетенции, без възможности, хора, които не поставят като приоритет националните интереси на българските граждани. Затова ние ще заложим на конкурсното начало, на екипността, на знанието и професионализма. За да може администрацията да служи на гражданите. Не случайно когато ние, земеделците, управлявахме агросектора, обявите за работните места в администрацията по стартирането на програма САПАРД бяха публикувани в два големи ежедневника само на английски език. За да кандидатстват професионално подготвени кадри. 

Държавата трябва да помага на бизнеса и на фермерите. В момента тя само пречи и на голяма част от тях оказва политически натиск. Оказва се, че изявени противници на ДПС сред фермерите не получават субсидии.

Искам да припомня един знаков случай от преди 5 години. Тогава в Народното събрание 20 народни представители внесоха доклад, свързан със злоупотреби и източване на Държавния резерв. Щетите бяха в размер на близо 180 хил. тона зърно при тогавашни стойности 400 лева за тон. Тези 180 млн. лева бяха откраднати, като в заседателна зала се посочиха хората, участвали в престъпните схеми по източването на Държавния резерв. С г-н Венцислав Върбанов сме свидетели по някои от делата. Но минаха 5 години и никой още не ни е потърсил. Прокуратурата мълчи по случая, което е доказателство за политически чадър над една голяма кражба. Източиха Държавния зърнен резерв, източиха резерва на горивата, източиха „Кремиковци”. Прокуратурата мълчи.

Това, което трябва да се направи непременно за българското земеделие, е да се повиши образователния ценз на фермерите. Не можем да бъдем конкурентноспособни, ако работим в рамките на едно монокултурно земеделие. Не можем да правим поливно земеделие без капково напояване. Всичко това е свързано с обучението и повишаването на квалификацията на българския фермер. Това ще повиши неговия имидж и ще го извади от битуващата обидна квалификация за „едни прости хора, дето ритат буци по полето”. Фермерите трябва да работят с модерна техника, да са висококвалифицирани и техният труд да се счита за престижен.

 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ell
Категория: Политика
Прочетен: 411885
Постинги: 91
Коментари: 187
Гласове: 447
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930