Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2009 11:58 - Цирк със скучни клоуни
Автор: ell Категория: Политика   
Прочетен: 2335 Коментари: 0 Гласове:
0



Цирк със скучни клоуни

Венелина Попова

Стоя си на компютъра и чувам звук от високоговорител. Идва от улицата. Първата ми мисъл е, че може би някоя партия ни призовава на предизборен митинг. В следващия момент разбирам, че това е реклама-за гостуващ цирк някакъв. Стана ми смешно. И заедно с това тъжно. Защото първите дни от кампанията за евроизборите много напомнят за цирк със скучни клоуни. Говорят нещо, жестикулират, блъскат се, удрят се по главите, падат, прескимбичват се, обаче нито могат да разсмеят, нито да разплачат публиката. А тя гледа представлението отегчена, люпи семки и се чуди дали да не си ходи. Щото циркът нещо не става.

Същото е и с кандърдисването, което ни удрят партиите да отидем да гласуваме за тях. То бива, бива вялост, ама чак толкова никой не е очаквал. Защо кампанията не може да набере скорост и да добие смисъл-обяснения, колкото щеш. Но най-важното е, че всички участници, които се борят за тъй привлекателните места в Европейския парламент, изпитват някаква гузност. И всеки има някакви основания затова.

Ще дам само един пример с Емил Кошлуков, който се съгласи да води листата на ЛИДЕР. При откриването на националната кампания на партията в Стара Загора той говори само една минута. Преди него към публиката се обърна „приятелят на партията” Христо Ковачки-така го представи председателят й Кънчо Филипов като го покани да се качи на сцената. „Приятелят” обаче обърна гръб на кандидатите в листата и се „изпари яко дим” заедно с „горилите” от охраната си.

Емил Кошлуков (милият) започна да говори, дойде му на езика нещо за олигарсите, обаче се усети, заекна леко и обърна посоката към БСП и кръговете на Доган. И иначе речовитият нововремец, който бе един от първите, които вкара в публичното говорене думата „олигарх”, сега ще трябва да я забрави и да повтаря от град в град как, ако го пратим в ЕП, ще ни върне 11 милиарда евро. Нещо на което сам не вярва.

Гражданите-и тези, за които ЕС, ЕП, ЕК и т.н. означават повече от едни абревиатури, и другите, които познават Брюксел и Страсбург само от телевизионните екрани, очакват да чуят от партиите как реално политиката на ЕС може да повлияе на начина им на живот; може ли да повдигне стандарта им, та белким и те видят Европа наживо, а не през крив макарон. Тези и още други много конкретни отговори на въпроси, които ги вълнуват (за субсидиите, за изграждане на модерна инфраструктура, за постигане на европейско ниво на образование и здравеопазване; независимост на съдебната система и на медиите и пр.) очакват от политиците гражданите. Обаче те-не та не, не щат да говорят затова. И има защо.

Да вземем партиите от управляващата коалиция. Както и да ни агитират, каквито и сладки приказки да ни приказват, фактите са повече от красноречиви-фондовете, предназначени за България или бяха спрени, или парите от тях не бяха усвоени. Което говори за две очевидни неща-корупция и некадърност на държавните чиновници, щото от клишето „административен капацитет” ни писна. За какво светло европейско бъдеще могат да ни говорят Станишев, Сакскобургготски и Доган? Дори и лица като комисар Меглена Кунева, която се радва на сравнително висок рейтинг, не могат да обърнат кампанията в полза на управляващите. Просто няма как.

Абсурдно изглежда и началото на кампанията на ДПС и Доган, който от години прилага една и съща тактика за манипулация на маргинализираното и самоопределящо се като турско етническо малцинство. Какво да кажат лидерите на тази партия (до един свързани с бившата ДС) на хората от смесените райони, където доминира изолационистичната политика, прилагана от местните феодали и религиозните мюсюлмански водачи. Могат ли смислено да изброят от ДПС няколко инициативи, които техните депутати от Либералния алианс, са предложили и отстоявали за подобряване на живота на техните избиратели, може би най-зависимите от секторните политики (особено в земеделието) на българската държава и на ЕС. Вместо това чухме как ДПС е „за” приемането на Турция в Съюза. А Доган ни в клин, ни в ръкав извади скелета на Възродителния процес от гардероба и „повдигна” самочувствието на избирателите си, като им рече, че не е далеч времето, когато ще им говори на турски език, демек потърпете още малко…

Този път Волен май ще е по-кротък от Янето, който размахва електрически резачки и обещава камионетки, пълни с мафиоти, милионери, феодали, олигарси и вся остальная сволач, която, като му гласуваме 20 процента доверие, ще изпрати към затворите. А защо не и към стадионите?

Бате Бойко пък гледа на евроизборите като на футболен мач, дето, той като централен нападател, ще го бие (БСП-то) и на куц крак…а експертите му повтарят като папагали едно и също - че са готови със секторните си политики. Само дето досега ги пазят в дълбока тайна, ако пък кажат нещо, звучи повече лаишки.

Опозицията в лицето на Синята коалиция е най-привилегирована, от гледна точка на това, че не може да бъде атакувана за лежерно пребиваване в ЕП през последните две години, просто защото нито СДС, нито ДСБ имаха свои от евродепутати. А Петя Ставрева, която досега бе в групата на ЕНП от листата на ГЕРБ, трудно може да бъде упрекната в бездействие или празнословие. Обаче вместо да говорят за европейски политики и ползата им за България, сините бяха вкарани в лош капан. Вярно, сценарият бе прозрачен, авторите му също тъй, но с безкрайните прения и обяснения за това чие ръководство и чия регистрация за легитимни и законни, СДС и ДСБ изгубиха ценно време и пропиляха енергия, които можеха да бъдат употребени за дискусия по въпросните теми и проблеми на България днес.

Неадекватното поведение и публично говорене на участниците в надпреварата за ЕП, може да свали още по-ниско прогнозираната от социолозите активност на изборите през юни. Обаче още не всичко е изгубено. През оставащите две седмици шанс ще имат онези политици, които успеят да свържат адекватно резултатите от европейското ни членство досега със смислен анализ на управлението на тройната коалиция през последните четири години.

В публичното пространство се появиха сигнали, че държавният резерв само за месец-два се е стопил с 5 милиарда лева; говори се за общини, които са обречени на фалит; експерти предупреждават, че над 140 хиляди души са спрели да си плащат осигуровки, което може да компрометира пенсионната система; никой не казва в какво състояние е и здравно-осигурителната. И т.н, и т.н. Гражданите имат правото да получат отговори на тези въпроси, а не да ги канят на първи копки или концерти на фолк звезди - вечните специалитети на управляващите преди избори.

Все още имаме време да помислим кого да изпратим в ЕП. Защото досега там нашите депутати „правеха политика” (също като държавниците ни) или като се навеждаха ниско или като се изцепваха гръмко. Което е еднакво неприятно и предизвиква асоциации, нелицеприятни за самочувствието на нацията.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ell
Категория: Политика
Прочетен: 411105
Постинги: 91
Коментари: 187
Гласове: 447
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031