Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2009 20:58 - За кого са писани тези редове?
Автор: ell Категория: Политика   
Прочетен: 4114 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 15.11.2009 09:25


Един човек, когото аз лично много уважавам, преди време ми изпрати съобщение с ето този въпрос: "За кого са писани тези редове?". А под въпроса следния текст...
Не е ли изумително???


Първите му стъпки в политиката са го научили, че може да успее с обикновена публична врява за 97 цента и истинска работа за 3 цента. Трудността е да се намери точна смес от обещания и заплахи.
*
Той знае, че добре подбраните думи, било в речи или в масовата журналистика, позволяват на един политик да мине без доводи, подтиква масите към героизъм или лъжегероизъм, които при необходимост могат да граничат с абсурда.
*
Водачът е разбрал, че хората автоматически схващат от неговите речи и действия онова, което им харесва, и подминават несъответствията.
*
Умението му да опошлява въпросите, да игнорира при необходимост последователността, а по собствените му думи да свръхдраматизира и да измисля факти - тези поуки допринасят той да действа ефикасно онзи вид популистка политика, към която има влечение.
*
Щедро платени журналисти печелят благоразположението му чрез познати клишета, че той е малко божество.
*
Истинското манипулиране на общественото мнение, както му е добре известно, зависи от това дали всеки път се отрежда челно място за всичко, което той може да е свършил през деня.
*
Само интелектуалците искат свобода и на тях може да не им се обръща внимание. Обикновените хора не я искат и копнеят по-скоро за ред и дисциплина.
*
Социалистите са най-много, а това също се оказва полезно, тъй като тревожи консерваторите в страната и подтиква някои от тях да си купят подкрепата на неговите бойни отряди.
*
При всичките им приказки за революции, социалистите в основата са пацифисти, които лесно могат да бъдат победени от малка група мъже.
*
Той проверява внимателно всяко име поотделно, твърдо решен сам лично да определи повече депутати. Някои хрисими социалисти не са изключени от обсъждането.
*
Половин дузина бивши министри се сплотяват около него. Философът Д. сипе хвалебствия за речта Му и обявява, че Той представлява истинската либерална традиция.
*
Водачът знае, че като компенсация ще спечели привърженици на екстремистите, които обичат насилието и виждат в него възможност да придобият власт и богатство в родните си градове.
*
Той инстинктивно чувства, че щом обществото разбере, че той твърдо е на власт, равнодушните, приспособенците, службогонците и мълчаливото мнозинство отново ще се наредят до него.
*
Той предпочита да го окръжават аплодиращи тълпи и възхитени придворни, за да бъде съвсем сигурен, че властта му е неоспорима. Властно прекъсва всяко възражение. Мнозина насърчават чувството му за непогрешимост, за да не се лишат от доходоносни и властови постове. Но много от тях долавят, че нещо не е наред. Те знаят, че той е жертва на собствения си мит. Той все по-малко вижда в политиката изкуство да се постигне споразумение или да се изгладят разногласия. Харесва му да удря наляво и надясно, да пречи на другите да проявят инициатива. Неговите постъпки предизвикват много подигравки, а както пише един негов съпартиец, присмехът е крайно опасен за една диктатура.
*
Според негови сътрудници доминиращите и може би най-отрицателни черти на личността му са суетността и желанието му да бъде обект на възхищение.
------------
Из книгата "Мусолини" от Денис Мак Смит - извънреден преподавател в Оксфордския колеж "Улфсън" и други авторитетни учебни заведения. Издателство "Репортер", С. 1995 г.



Гласувай:
0



1. анонимен - очилар
02.12.2009 16:20
Шрифтът, на който е писан този материал не е достатъчно едър и трудно се чете, не може ли да направите нещо по въпроса????
цитирай
2. анонимен - XYZ
12.01.2010 16:10
Относно този забележителен материал само мнението на Очиларя ли имате, би било нормално да сте получили и по-серизни станивища, ако е така публикувайте ги, за да станат достъпни за простосмъртните читатели!!!!
цитирай
3. ell - До XYZ
12.01.2010 17:01
В интерес на истината няма други коментари по този материал.
цитирай
4. анонимен - XYZ
17.01.2010 20:19
Направо не е за вярване, да не би хората да са започнали да губят усещането си за публично пространство и публичност????
цитирай
5. анонимен - ZYX
29.01.2010 10:25
защо толкова рядко се появяват нови материали в този блог
цитирай
6. анонимен - Eho
30.03.2010 21:18
Някои сайтове пишат, че СДС и ДСБ ще получат по едно място за зам.кмет в София като признание за подкрепата към Фандъкова през ноември миналата година. ОЗ няма ли също да бъде удостоен подобаващо, все пак също даде своята подкрепа?
цитирай
7. анонимен - Eho
09.04.2010 17:57


Новите зам.-кметове на София – Христо Ангеличин и Иван Сотиров

Първият ще отговаря за образованието, вторият – за сигурността

Новите зам.-кметове на София – Христо Ангеличин и Иван Сотиров

Иван Сотиров поема сигурността на София. Снимка: Булфото

Христо Ангеличин и Иван Сотиров ще са заместник-кметовете по образование и по сигурност, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ангеличин ще е с ресор "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости". До момента той е общински съветник от ДСБ в Столичния общински съвет.

Иван Сотиров ще е с ресор "Обществен ред, сигурност и управление при кризи". Той е бил депутат от СДС в 40-ото народно събрание, председател е на общинската организация на партията в район "Средец".

Фандъкова посочи още, че създаването на новия заместник-кметски пост по сигурността е и заради предстоящото сформиране на общинска полиция, както и за координацията между различните институции за реакция при кризи и опазването на обществения ред.

Структурните промени няма да доведат до увеличаване на бюджета на общинската администрация, надявам се да увеличим приходите от засиления контрол и от наложените глоби, каза тя.

Кметицата добави, че днес се е срещнала с инспекторите от Столичния инспекторат, които работят в 24-те района. От тях е поискано да се продължи контролът на чистотата, на паркирането в зелените площи, както и контролът върху собствениците на домашните кучета, които ги разхождат на нерегламентирани места.

Това е информацията по въпроса на dnes.bg, а какво става със зам.кмета на ОЗ !?!
цитирай
8. анонимен - Очилар
23.07.2010 12:59
Защо този блог е толкова зле поддържан, дайте го поне под наем ?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ell
Категория: Политика
Прочетен: 411895
Постинги: 91
Коментари: 187
Гласове: 447
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930