Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2008 13:34 - Извадки от българската преса на тема: "Заменчици"
Автор: ell Категория: Политика   
Прочетен: 9659 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 07.02.2008 16:26


И понеже някой се е засегнал от постингите и меко казано  се е разсърдил за това, че съм го нарекла "заменчик", прилагам статии от българските медии, където многократно се споменава неговото име. Позовам се изцяло на тези статии.


в-к Политика, брой 160, 11-17 май 2006 г.

image

За да довършат аферите си, столичните общинари няма да се разпуснат, ще заседават и по време на предизборната кампания

Общинската комисия по бюджет не последва примера от миналата седмица на колегите си от комисията по устройство на територията. На заседанието днес общинските съветници одобриха 14 от 15 доклада за замени. Последното предложение беше върнато за повторна оценка, защото имаше големи разлики между цените на квадратен метър в частния и общинския апартамент. Естествено, в полза на частния.

Най-активни в предложенията за замени са районните кметове на "Люлин" и "Кремиковци" - Марио Петров и Томи Николов. Общинският съветник Нели Манова (ССД) предложи две замени, а колегите й Славчо Шалев ("Демократи за София"), Петър Атанасов (ССД) и Борислав Алексиев ("Гергьовден") - по една.




СОС игра предизборно “сделка или не” с имотите на столичани

В сряда общинската комисия по бюджет и финанси надмина себе си и предизборно одобри общо 17 замени на общински имоти, 8 продажби на градски терени и 7 предложения за удължаване на наеми. Бяха отхвърлени само две предложения заради твърде неразбираеми доклади и липса на човек, който да докладва. Така и не се разбра защо само за един ден общинските съветници решиха да одобрят прехвърлянето на общо около 27.6 дка общинско имущество във вид на апартаменти, градски урегулирани парцели за строителство и няколко земеделски имота.

В това число са терени в различни апетитни зони на града (идеален център, “Студентски град”, до бул. “Сливница”, “Хаджи Димитър”, “Подуяне”, район “Възраждане” и др.) за над 10 дка.

Осребрената от общинарите стойност на тези имоти е за 8.4 милиона лева. С изключение на една от сделките, всички останали бяха придружени от оценки от експерти “Софинвест” и “Софийски имоти”, които нямат нищо общо с пазарните цени.

Това даде повод на съветниците на око да започнат да оценяват стойността на общинската собственост и да завишават в залата срамно ниските цени. Ако бяха следвани оценките на “експертите” сумата за над 27 дка имущество нямаше да надхвърли 2.5 милиона лева. Новите цени, които ще се запишат в докладите, бяха смятани с калкулатора на мобилния телефон на общински съветник от “Гергьовден”. Едно от повишението на първоначалната цена на 1 млн.лв. бе представено от общинаря Пламен Илиев от "Демократи за София" с думите "Решавайте, сделка или не"

Принципът, следван при пресмятането бе - 200 евро на кв.м. разгърната застроена площ (РЗП) за централен район на града и 100 евро за кв. м. РЗП за райони като “Студентски град”, “Подуяне” и “Хаджи Димитър”. Не бяха отчитани неща като перспектива за развитие на района и съществуване на бъдещи планове на общината за тези парцели. 

Замените минаха с благословията на ССД, “Демократи за София”, СДС и “Гергьовден”. Единственият присъстващ съветник от ДСБ Атанас Кундурджиев се обяви по принцип против и още в началото напусна залата. Общинарят от НДСВ Владимир Каролев само в началото гласуваше срещу сделките, но после се включи във всеобщото пресмятане на цените заедно с председателя на комисията Иван Нейков (СДС), Радослав Тошев (“Гергьовден”), Радослав Кацаров (ССД) и Атанас Медникаров (“Демократи за София”).

Те самите обаче нямаха собствени предложения за извършване на разпоредителни сделки.

Общинските съветници от БСП не взеха отношение по дебатите, не гласуваха против, а стояха в залата като по този начин поддържаха кворума докато се изгласуват предложенията.  

По-голяма част от предложенията бяха вкарани на кило от районните кметове, но и част от общинските съветници се отчетоха с “достойни” предложения.

Най-активни в предложенията си за замени бяха кметовете на “Люлин” и “Кремиковци” Марио Петров и Томи Николов. Петров се отчита и с едно предложение за прекратяване на съсобственост чрез продажба на общински имот частна собственост. Кметицата на район “Възраждане” Ева Сеизова предложи други 4 сделки за продажби и прекратяване на съсобственост.

И в трите случая представителите на кметовете или самите кметове заявиха, че по част от докладите не знаят какво точно пише вътре като цени. 

Съветникът от ССД Нели Манова успя да прокара две заменки на принципа терени срещу апартаменти собственост на фирмите “Торговил” и “Калкон”. В първия случай – имот от 1.36 дка по средата на квартал “Хаджи Димитър”, при възможност да се построи там блок с разгърната площ 4 дка, беше с “експертна” оценка от 95 000 лева. Комисията благоволи да промени тази цена на 200 000 лева.

Другите общински съветници, които се включиха в предложения за продажби и замени на имоти, бяха Борислав Алексиев (групата на “Гергьовден”, БЗНС и ДП), Славчо Шалев, както и Петър Атанасов и Пламен Илиев. Предложенията им естествено бяха приети с известно завишаване на цените.

Оферти за замени и продажби внесоха още кметовете на район “Студентски” Венцислав Дудуленски и Станислав Благоев (“Панчарево”).

Малко преди началото на лятната ваканция СОС отхвърли предложението на ДСБ за налагане на мораториум върху замените на общинска собственост до провеждането на местните избори. Групите на БСП, ССД, ДП, “Гергьовден”, БЗНС – НС, “Демократи за София” и част от СДС гласуваха против, защото според тях замените са необходим механизъм за разрешаването на проблема с липсата на достатъчно жилища за настаняване на социално слабите столичани.

От ДСБ мотивираха своето предложение с наличието на предложения за замени, при които общинската земя буквално се дава на безценица заради ниските оценки на експертите от “Софинвест” и “Софийски имоти”.

По информация на Mediapool от кулоарите на градския парламент засилването на районните кметове към сделките за замяна се дължи на нежеланието на повечето политически партии, очакващи да влязат и в следващия СОС, да се ангажират предизборно с този тип доклади. Срещу замените районните кметове от своя страна търсят политическа подкрепа за следващ мандат.

Във вторник в сегмента на наемите се отличи приетото предложение да се продължи със 7 години договор за наем на будка за цена от 45 лева месечно.


 

Общинарите - рецидивисти одобриха ударно 14 замени

Слаба засега подкрепа за идеята на "Метрополис" софийските имоти да се продават само на търг

от metropolis.bg | 22 февруари 2007, 17:46

 

В добро настроение, общинските съветници отметнаха 60 точки на сесията си в четвъртък.
 Снимка: Красимир Юскеселиев

Столичният общински съвет ударно одобри 14 замени на общински имоти срещу апартаменти, които районните кметове се очаква да раздават на социално слаби софиянци. Уморени от скандалите за боклука и бюджета на общината, за по-малко от час съветниците претупаха без особени дискусии заменките, нанесоха минимални поправки в предложенията на вносителите и продължиха по 60-те точки на инфарктната сесия. За сравнение - само дебатът по точката за прекратяване на концесията по чистотата отне три пъти повече време. При четенето на докладите голяма част от съветниците не бяха в залата.

Така при първия си опит "Метрополис" не успя да събере мнозинство в подкрепа на идеята замените да бъдат спрени, а общинските имоти да се продават на търг или конкурс, по пазарна цена, получена при реална конкуренция. 

Няколко общинари изказаха съгласие - пълно или с уговорки, за инициативата на "Метрополис".

Владимир Каролев от НДСВ, който в момента е в Испания, подкрепи идеятаи направи няколко фактически уточнения. Амелия Личева от СДС застава твърдо зад инициативата, с която силно ще бъдат ограничени далаверите с общински имоти. Съпартиецът й Иван Нейков обаче смята, че без замените общината трудно може да провежда социалната си жилищна политика.

Според Тошко Добрев от групата на "Гергьовден", БЗНС-НС и Демократическата партия търгът не е панацея за получаване на най-добра цена, защото може да се манипулира и в някои случаи замяната е по-изгоден за общината вариант.

Вили Лилков от ДСБ смята, че голяма част от замените, особено в миналото, са ощетявали столичани, но в редица случаи те са най-добрия вариант. Той се позова на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, която изрежда 5 случая, в които замяната нормативно е определена като преимуществен метод на сделка с общински имоти: когато има съсобственост с общинския имот; когато има съседство с право на строеж; когато имотът е взет под наем и има временен обект върху него; когато е налице бивш собственик или негов наследник; и когато желаещият замяната е построил за своя сметка инфраструктура, която обслужва и общинския имот.

При най-впечатляващата от 14-те замени, одобрени на тази сесия - за 500 кв. м парцел в ситото на София, от документите не личи да е налице нито едно от изредените условия. Въпреки това общинарите го одобриха с мнозинство. И макар да се твърдеше, че първоначалната оценка на имота от 774 330 лева е по напълно пазарни цени, в залата съветниците я повишиха с единодушно решение на 830 хиляди лева.

Ето списъкът на замени така, както бяха формулирани в дневния ред на СОС:

19. Доклад №                             08-19-21/05              г./18.01.2007г. относно замяна на недвижим имот – частна общинска собственост, представляващ УПИ V-325, 326, 334, кв. 87, м. бул. "Сливница", район "Люлин", срещу жилищни имоти – собственост на ЕТ "Сиберита – Георги Найденов".
Докл. Георги Белчев

20. Доклад №                             08-06-69/05              г./19.01.2007г. относно замяна при условията на чл. 71, т.3 от НРПУРОИ на ПИ – частна общинска собственост, находящ се на ул. "Батак" в район "Подуяне", срещу жилища – собственост на "ИНОКСИС 01" ООД.
Докл. Борислав Алексиев

21. Доклад №                             08-03-31/06              г./22.01.2007г. относно замяна на недвижим имот – общинска собственост, срещу жилищни имоти, собственост на Борислав Георгиев Първановски и Евгени Илиев Стамов.
Докл. Румяна Ангелова, Стефан Ботев

22. Доклад № 26-00-3672/06г./25.01.2007 г. относно замяна на реална част от имот, собственост на "Слатина Булгарплод" ЕАД с друг такъв, собственост на "А-Три-Архитектура и изпълнение" ООД.
Докл. Иван Николов

23.   Доклад №                             08-12-128/06              г./22.01.2007 г. относно замяна на недвижими имоти – частна общинска собственост  в район "Илинден" ", представляващи: реална част от поземлен имот с пл. № 430, с площ 290,00 кв.м., поземлен имот с пл. № 874, с площ 396,00 кв. м., поземлен имот с пл. № 875, с площ 373,00 кв. м, реална част от поземлен имот с пл. № 877, с площ 36,00 кв. м., реална част от поземлен имот с пл. № 878, с площ 121,00 кв. м., и реална част от поземлен имот с пл. № 879, с площ 188,00 кв. м. всички имоти с обща площ 1 404,00 кв. м., попадащи в кв. 829, отреден за жилищно строителство, магазини и подземни гаражи, срещу равностойни жилищни имоти.
Докл. Стефан Асенов

24. Доклад №                             08-03-79/01              г./30.01.2007г. относно замяна на ПИ – частна общинска собственост, находящи се в р-н "Възраждане", ул. "Перник" № 108 и бул. "Т. Александров" № 130, срещу равностойни жилищни имоти-собственост на "ДИЗМА 2000" ЕООД.
Докл. Христофор Христов

25. Доклад № 08-06-231/06г./05.02.2007г. относно замяна при условията на чл. 71, т. 2 и т. 5 от НРПУРОИ, на общински недвижим имот, находящ се в гр. София, р-н "Подуяне", м. "Суха река – Ботевградско шосе", кв. 12-А, представляващ УПИ VII – общ., с площ на имота 515 кв. м., срещу жилища, частна собственост.
Докл. Христо Попов

26. Доклад № 08-22-55/05/05.02.2007 относно замяна на общински недвижим имот – ПИ № 119011, по карта за възстановена собственост по ЗСПЗЗ, м. "Селището", в землището на с. Горни Богров, р-н "Кремиковски" – за имот – собственост на граждани.
Докл. Евтим Евтимов

27. Доклад № 26-00-4121/06/07.02.07 относно замяна при условията на чл. 71, т. 2 от НРПУРОИ на недвижим имот – общинска собственост, срещу жилищни имоти, собственост на "Артекс инженеринг" АД.
Докл. Славчо Шалев

28. Доклад № 08-20-267/06/07.02.07 относно замяна на поземлен имот 016050, м. "Кюшето", представляващ нива от землището на с. "Връбница" – частна общинска собственост, срещу равностойни по пазарни цени жилищни имоти, собственост на "Пътно Поддържане " ЕООД.
Докл. Таня Найденова

29. Доклад № 08-04-12/05/12.02.07 относно замяна на право на строеж за изграждане на четири етажна сграда в УПИ, находящ се в гр. София, р-н "Оборище", ул. "Кирил и Методи" № 11, срещу жилищни имоти, собственост на "ЕВРОТРАНС-Г" ЕООД.
Докл. Бисер Бончев

30. Доклад №                             08-06-32/06              г./ 17.01.2007г. относно прекратяване на съсобственост, чрез замяна на общинската част от имот, УПИ ІХ, кв. 14, м. "Левски Зона В", район "Подуяне".
Докл. Звездомир Запрянов

31. Доклад № 08-08-16/09.02.2007г. относно замяна на недвижими имоти – частна общинска собственост, м. "Изток - Изток".
Докл. Павлин Колев

32. Доклад № 08-23-278/13.02.2007г. за замяна на недвижими имоти – общинска собственост в землището на с. Лозен.
Докл. Станислав Благоев

Общинският съветник Вили Лилков коментира пред "Метрополис", че само 3-4 от тези 14 замени отговорят на условията, посочени в наредбата.

Тъй като подобни незаконни и непрозрачи замени ще продължат, и "Метрополис" ще продължи да търси лоби срещу тях.  Ние сме убедени, че пазарна цена има, когато има пазар. А пазар има, когато се проведе търг. Така че нека съветниците да спрат със сделките от времето на натуралното стопанство и да пуснат пазара в общинската собственост. Няма съмнение, че когато за един имот наддават няколко купувача, цената ще е по-висока от онази, която някакви оценители определят общо взето на око. И няма никакво съмнение, че за повече пари, спечелени от честна търговия, общината ще купи повече апартаменти за социално слабите, в името уж на които съветниците разрешават въпросните замени. Замени трябва да се допускат само когато общината и граждани/фирми делят съсобственост или когато имотите са нужни на самата община за общественозначими проекти. Във всички останали случаи - пазар!

София предизборно спира заменките - 2007-09-12 20:13

Общинарите отхвърлиха сделки за имоти в "Люлин", Панчарево и Подуяне

 

Евгения Панчова

Столичните общински съветници от всички партии решиха да обявят предизборен бойкот на заменките. На вчерашното заседание на архитектурната комисия предложенията общински имоти да бъдат изтъргувани срещу жилища бяха гласувани масово с "въздържал се". Докладните за сделките удариха 16 от общо 35 точки в дневния ред на заседанието.

Общинарите не приеха предложението на Христо Попов от ССД да бъдат заменени два имота от по 316 кв.м и 358 кв.м на ул. "Св. Петка Търновска" 11 в "Надежда" за 92 454 евро, или 137 евро/кв.м. Не мина сделката, внесена от Борислав Алексиев от "Гергьовден", фирмите "Ей Ес консулт", "Шарус" и "Риц 1" да получат парцел от 800 кв.м на ул. "Владимир Вазов" в Подуяне на цена 173 522 евро, или 217 евро/кв.м. С "въздържал се" бяха гласувани и докладите на Атанас Медникаров от „Демократи за София“ и Стефан Асенов от ССД за сделки с парцели в "Красна поляна" и "Илинден".

Съветниците от комисията отхвърлиха и замяна, внесена от кмета на район Панчарево Станислав Благоев. Той предлага наемателят на минералната баня – фирмата "Стендиал", да получи съседен имот от 1385 кв.м срещу 126 686 евро, или 91 евро на кв.м. Не минаха и четири сделки за терени в центъра на „Люлин“, внесени от кмета на района Марио Николов. Доклад на кмета на район Подуяне Звездомир Запрянов за замяна в полза на фирма "Билдинг айдиъс груп" също бе отхвърлен. Компанията иска имот на ул. "Саранци" 2 от 720 кв.м с едноетажна сграда от 44 кв.м. Сделката е 139 246 евро, или 139 евро/кв. м.

"Има съветници, които няма да се занимават с политика в бъдеще и сега искат да прокарат колкото се може повече замени, от които вероятно имат интерес", коментира председателят на комисията Борислав Бориславов (СДС). Други общинари - с амбиции за присъствие в следващия СОС, не желаели да бъдат забърквани в подобни скандали и затова гласували срещу заменките.

Съветникът Орлин Иванов от ГЕРБ също не изключи вероятността за предизборни мотиви в гласуването на някои от съветниците. „Предложенията за замени не отговарят на изискванията на наредбата за разпореждане с общинско имущество. Те са допустими, ако има съсобственост с общината, исканият имот е съседен, върху него е построена сграда или теренът е взет под наем", беше категоричен Иванов.

Търговията на имоти срещу жилища е сред най-оспорваните решения в последния Столичен общински съвет. Съветниците възразяват за цената, срещу която се дава парцелът, както и срещу избора на фирма или физическо лице, което иска да го получи. Заради замените съветникът от ДСБ Стефан Беязов подаде оставка в края на юни. Дни по-рано той предложи да бъде наложен мораториум върху сделки от този тип, тъй като са неизгодни за общината. Идеята му бе подкрепена от кмета Бойко Борисов, но не срещна одобрението на останалите съветници.

От началото на годината градският парламент е одобрил 70 доклада за отстъпване на общински парцели срещу жилища, показа проверка на "Класа". Броят им е два пъти по-висок в сравнение с първата половина на м.г., когато са приети 30 предложения.

Напоследък бе лансирана идеята имотите да се продават чрез търг, вместо да се заменят. "Проблемът е, че когато се прави търг, самата процедура е доста по-непрозрачна", коментира идеята Борислав Бориславов. Според него недостатък е и че парите от продажбата влизат в общинския бюджет, а не се използват за жилища. "Има основание терените, отредени за жилищно строителство, да се пускат на търгове, ако парите влизат в специален фонд за жилищно строителство", смята съветникът. Създаването на подобен фонд засега обаче не се допуска от закона.

Размяната „кон за кокошка“ - хит на модела „Софиянски“

Тенденцията за скандални замени на евтини апартаменти срещу скъпи имоти в столицата започва от времето на кмета Стефан Софиянски. Заедно с апортите на апетитни терени в смесени дружества те оформят т.нар. модел „Софиянски“, за който активно се говори в предизборната кампания.

Сред най-нашумелите трампи на принципа „кон за кокошка“ е сделката за увеселителния парк София ленд. През 1999 г. Софиянски спазарява 35-те декара в местността „Погребите“ с фирмата „Пио технолоджи“ (по-късно преименувана на „София ленд“) срещу 42 панелни жилища в крайни квартали на столицата. Със замяна срещу апартаменти е продаден и съседният общински терен, който сега е собственост на Юлия Берберян. Същата е и сделката за други 10 дка, отляво на „София ленд“, продадени от общината срещу 10 апартамента на фирма „Цирк Роял“, а земята е оценена на 200 хил.долара. Така квадратен метър през 1998 г. там излиза 20 долара, а в момента земята в района на Погребите се оценява на минимум 550 евро на квадрат.

Още по времето на скандалните заменки експерти прогнозираха, че земята се купува с цел бъдеща печалба. Потвърждението дойде в началото на годината, когато атракционът „София ленд“ бе обявен за продан.

1020 сделки за 7 години в СОС

От 1998 до 2005 г. са сключени общо 1020 договора за замени, или 22,9 % от всички разпоредителни сделки с общински имоти, сочи одитен доклад на Сметната палата. Общината е получила 1418 жилища.

Най-много са договорите от 2003 г. (253) и 2002 г. (149), когато шеф на градския парламент е Антоан Николов, а кмет Стефан Софиянски. Най-малко са през 2005 г. – само 8 договора. Сделките с имоти са една трета от всички решения на СОС. През 2003 г. са приемани по 35, 44, 50, 65 и дори 199 сделки на едно заседание.

От юни 2006 до юни 2007 г. общината е сключила 54 договора на обща стойност по експертни оценки 9 543 470 лв. След завишението на цените, каквато практика имат съветниците от началото на 2007 г., стойността на парцелите се е увеличила на 12 242 402 лв. От тези сделки кметството е получило около 150 апартамента.

 

Районни кметове се хвърлят на замени за последно

19.09.2007 06:45
Автор:

     
  Районните кметове в София започнаха да вкарват заменки на кило около месец и половина преди на тяхното място да дойде новата смяна управници. От дневния ред на комисия по бюджет и финанси в Столичния общински съвет (СОС) става ясно, че на следващото заседание на градския парламент ще бъдат разгледани общо 16 предложения за замяна на общински имоти.

      Най-активни в това отношение са кметовете на “Люлин” и “Кремиковци” Марио Петров и Томи Николов. Петров от своя страна се отчита и с едно предложение за прекратяване на съсобственост чрез продажба на общински имот частна собственост.

      Съветникът от ССД Нели Манова предлага две заменки на принципа терени срещу апартаменти собственост на фирмите “Торговил” и “Калкон”. Другите общински съветници, които се включват в същия план – график на работа, са Борислав Алексиев (групата на “Гергьовден”, БЗНС и ДП) и Славчо Шалев. Предложения за замени са внесли още кметовете на район “Студентски” Венцислав Дудуленски и Станислав Благоев (“Панчарево”)

      Малко преди началото на лятната ваканция СОС отхвърли предложението на ДСБ за налагане на мораториум върху замените на общинска собственост до провеждането на местните избори. Групите на БСП, ССД, ДП, “Гергьовден”, БЗНС – НС, “Демократи за София” и част от СДС гласуваха против, защото според тях замените са необходим механизъм за разрешаването на проблема с липсата на достатъчно жилища за настаняване на социално слабите столичани.

      От ДСБ мотивираха своето предложение с наличието на предложения за замени, при които общинската земя буквално се дава на безценица заради ниските оценки на експертите от “Софинвест” и “Софийски имоти”.

      В предложенията за прекратяване на съсобственост чрез изкупуване на общински части от парцели без търг и конкурс, най-активен е кметът на район “Възраждане” Ева Сеизова. Тя предлага четири такива сделки.

      По информация на Mediapool от кулоарите на софийската община засилването на районните кметове към сделките за замяна се дължи на нежеланието на повечето политически партии, очакващи да влязат и в следващия СОС, да се ангажират предизборно с този тип доклади. Срещу докладите за замяна районните кметове от своя страна търсят политическа подкрепа за следващ мандат.

      

 

15 Юни 2007 г. - 07:56 ч.

Трябва да се спре с порочната практика за заменки на общински имоти.

Ако случайно сте били някога в столичния общински съвет и видите как гладко върви дневен ред от 60 точки ще се замислите що за маратон е това? Или всичко е много ясно, само вие не го разбирате или всичко е договорено и платено само дето Вие не го знаете. На 14.06.2007 сесията на столичния общински съвет започна с поредния маратон. Към иначе дългия дневен ред, се опитаха да вкарат още няколко точки за бюджета на общински фирми, но това слава богу бе отложено, a от предвидените 15 заменки на имоти по схемата Кон за Кокошка мина само една. Вестник Сега публикува информация, от която става ясно, че срещу 345 общински терена са получени едва 853 жилища. Всеки нормален брокер и строителен предприемач знае, че собственикът на терен се обезпечава с 30% от апартаментите т.е. ако предположим, че на всеки общински имот могат да се разположат средно по 20 апартамента , то излиза, че общината вместо 853 е следвало да получи поне 2070 апартамента. Изводът е ясен Общината и Общинските съветници са лоши брокери и добре си заработват като пробутват заменки. Част от имената на Общинските съветници - брокери предложили “изгодни” замени са:  Борислав Алексиев от "Гергьовден"; Общинският съветник от ССД Милан Миланов ( нищо ново – стил Софиянски и Антоан Николов) ; Общинският съветник от "Демократи за София" Атанас Медникаров; Николай Желев (СДС); Славчо Шалев от "Демократи за София"; Районните кметове, съответно на “Сердика” Йордан Димитров и на “Красно село” Стефанка Маркова; Кметът на район “Подуяне” Звездомир Запрянов с две предложения. Кметицата на район "Оборище" Пенка Павлова Арменкова и др. Помнете техните имена и партии, когато отивате наесен да гласувате!

 

 

В-к Онлайн 19 Септември 2007 Районните кметове в София се хвърлят на замени за последно

Районните кметове в София започнаха да вкарват заменки на кило около месец и половина преди на тяхното място да дойде новата смяна управници. От дневния ред на комисия по бюджет и финанси в Столичния ...

Районните кметове в София започнаха да вкарват заменки на кило около месец и половина преди на тяхното място да дойде новата смяна управници. От дневния ред на комисия по бюджет и финанси в Столичния общински съвет (СОС) става ясно, че на следващото заседание на градския парламент ще бъдат разгледани общо 16 предложения за замяна на общински имоти. Най-активни в това отношение са кметовете на “Люлин” и “Кремиковци” Марио Петров и Томи Николов. Петров от своя страна се отчита и с едно предложение за прекратяване на съсобственост чрез продажба на общински имот частна собственост. Съветникът от ССД Нели Манова предлага две заменки на принципа терени срещу апартаменти собственост на фирмите “Торговил” и “Калкон”. Другите общински съветници, които се включват в същия план – график на работа, са Борислав Алексиев (групата на “Гергьовден”, БЗНС и ДП) и Славчо Шалев. Предложения за замени са внесли още кметовете на район “Студентски” Венцислав Дудуленски и Станислав Благоев (“Панчарево”). Малко преди началото на лятната ваканция СОС отхвърли предложението на ДСБ за налагане на мораториум върху замените на общинска собственост до провеждането на местните избори. Групите на БСП, ССД, ДП, “Гергьовден”, БЗНС – НС, “Демократи за София” и част от СДС гласуваха против, защото според тях замените са необходим механизъм за разрешаването на проблема с липсата на достатъчно жилища за настаняване на социално слабите столичани. От ДСБ мотивираха своето предложение с наличието на предложения за замени, при които общинската земя буквално се дава на безценица заради ниските оценки на експертите от “Софинвест” и “Софийски имоти”. В предложенията за прекратяване на съсобственост чрез изкупуване на общински части от парцели без търг и конкурс, най-активен е кметът на район “Възраждане” Ева Сеизова. Тя предлага четири такива сделки. По информация на Mediapool от кулоарите на градския парламент засилването на районните кметове към сделките за замяна се дължи на нежеланието на повечето политически партии, очакващи да влязат и в следващия СОС, да се ангажират предизборно с този тип доклади. Срещу докладите за замяна районните кметове от своя страна търсят политическа подкрепа за следващ мандат.

"Нова Зора" - брой 38 - 25 септември 2007 г.

В СОС - халваджия за бозаджия

"Зора"

До местните избори остава точно месец. И районните кметове на София започнаха да вкарват в общинския съвет сделки за заменки като луди. Защото знаят, че времето им изтича.

От дневния ред на комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет става ясно, че на следващото заседание на градския парламент ще бъдат разгледани общо 16 предложения за замяна на общински имоти. Най-активни в това отношение са кметовете на “Люлин” и “Кремиковци” Марио Петров и Томи Николов. Петров от своя страна се отчита и с едно предложение за прекратяване на съсобственост чрез продажба на общински имот частна собственост.

Съветникът от ССД Нели Манова предлага две заменки на принципа терени срещу апартаменти, собственост на фирмите “Торговил” и “Калкон”. Другите общински съветници, които се включват в същия план-график на работа, са Борислав Алексиев (групата на “Гергьовден”, БЗНС и ДП) и Славчо Шалев. Предложения за замени са внесли още кметовете на район “Студентски” Венцислав Дудуленски и Станислав Благоев (“Панчарево”).

Трябва до отдадем в случая дължимото на ДСБ - малко преди началото на лятната ваканция съветниците на Иван Костов предложиха да бъде обявен мораторием върху тези сделки до провеждането на местните избори. Те мотивираха своето предложение с наличието на предложения за замени, при които общинската земя буквално се дава на безценица заради ниските оценки на експертите от “Софинвест” и “Софийски имоти”.

Мнозинството в общинския съвет обаче отхвърли предложението. В единен строй групите на БСП, ССД, ДП, “Гергьовден”, БЗНС-НС, “Демократи за София” и част от СДС гласуваха против, защото “замените са необходим механизъм за разрешаването на проблема с липсата на достатъчно жилища за настаняване на социално слабите столичани.” Да бе...

В кулоарите на СОС се говори, че става въпрос за добре обмислена операция. Районните кметове поемат огъня на медиите, за да не се компрометират политическите партии тъкмо преди вота. А срещу това, че “поемат огъня” върху себе си със скандалните доклади за замяна районните кметове от своя страна търсят политическа подкрепа за следващ мандат.

С една дума - халваджия за бозаджия.

Главната цел е да останат на власт и да продължат да крадат.

 




Гласувай:
0




1. анонимен - Сами сте си виновни
06.02.2008 09:53
Бате Боре Алексиев е известен на всички журналисти, които отразяваме редовно общинските сесии. Сигурно назначаването му в пазари "Възраждане" е част от схемата за източване на общинските дружества. Назначават го точно в това дружество, защото е видно, че там
има пари, а е ясно, че той е човекът, който знае как точно да ги усвои. Грешката ви е, че сте отчели толкова голяма печалба за общината - ако си бяхте трайкали и си ги бяхте разпределили помежду си, никой нямаше да знае, че дружеството е печелившо и нямаше да има интерес към него. Сега сте с пръст в устата - хем сте работили за общината и сте им отчели всичко, хем ще си ходите за благодарност. Намирисва ми на схемата Софиянски в по-лошия й вариант. Дерзайте!
цитирай
2. анонимен - стига сълзи
06.02.2008 14:09
Това вече надхвърли всички норми на поведение.Женски пазар е единствения общински пазар с назначен говорител в лицето на ревящата Елица Христова.Защо толкова плачеш моето момиче,защото ти свършва царството на пазара ли???На кой си говорител???На търговците или на директора???Защо реши, че пазара е собственост на г-жа Мозер и ще си правите там вестничето със средства от пазара.Стига сълзи Б.Алексиев нали е пак земеделец, но не е от приятелите на бащати и ти няма да си вече там.За това ли е целия този цирк който разигравате на този пазар!!!Само не ми казвай , че е заради Вичев който като чу ,че го сменят и вдигва захарта.Много е лабилен, той да не се помисли за вечен.Няма такъв филм!!!
цитирай
3. анонимен - 2
06.02.2008 14:11
смехурковци
цитирай
4. ell - ако имате нещо да ми кажете
07.02.2008 09:55
телефонът ми е на ваше разположение - 0896870194.
Явно сте добре запознати със ситуацията на пазара. Обадете ми се и ми задайте всичките тези въпроси. И престанете да се криете зад анонимността - това, че сте смешници и страхливци си го знаем и отпреди. Но че сте престъпници, тепърва ще доказваме. Колкото до Б.Алексиев - той може да е всичко друго, но не и земеделец. А приятел на баща ми никога не е бил за моя голяма радост и никога няма да бъде. Я се дръжте малко по-прилично и вземете да ми се обадите да се разберем - като хора. Но съмнявам се, че ще го направите, защото у вас не е останала и капка почтеност.
цитирай
5. ell - Не е нужно да занимаваме всички блогъри
07.02.2008 09:57
Явно вие водите лична война, докато моята война е принципна. И ще се боря срещу такива като вас докато съм жива.
цитирай
6. анонимен - Ot Shaien
07.02.2008 10:21
Поздрави на ell от мен. Май си вбесила някого, като съдя по последните коментари. Поздравления, че имаш смелост, но един съвет от мен - пази се, защото от личен опит знам че когато някой започне да вади кирливи ризи и да рипа срещу подобни хора, непременно му се случва нещо. На всички става ясно, че анонимните постинги по-горе са пуснати от този, срещу когото рипаш. Успех в борбата!
цитирай
7. анонимен - Споко госпожице!!!
07.02.2008 12:33
>Лошо става вече " говорителката " излиза извън кожата си и започва да си показва рогцата.Даже заповядва да и се обадят.Ти ли Христова сега командваш пазара докато боледува шефа ти???Какво ще доказваш тепърва???Г-жа Мозер ли ти даде тези правомощия ???Споко ще се разболееш от толкова нерви!!!
цитирай
8. ell - Без коментар
07.02.2008 14:20
Простотията ви не заслужава коментар :))
цитирай
9. анонимен - Кво се учудваш
12.02.2008 17:37
Всички бяха маскари, ама тия чупят всички рекорди. Явно простия ни народ ще трябва да преболедува още едно некадърно управление. Гадното е, че ГЕРБ са по-лоши от останалите!
цитирай
10. ell - Между тях има много читави хора
12.02.2008 17:41
Между тях има много читави хора и аз все още не губя надежда. Вече видяхме, че в ГЕРБ дори има хора, които могат да носят отговорност /подалата оставка Фъндъкова/. Жалко само, че читавите хора нямат достатъчно правомощия, за да поправят нещата.
цитирай
11. анонимен - готов за диалог
25.02.2008 12:51
Хайде сега, мило момиче, да понапишеш нещо и за сегашното управление, що'т иначе ще проличи пристрастие.
инфото от сайта на столичния омбусман е добро но само толкоз.
В случай, че отговориш, може да обменим много интересно инфо.
С поздрав "novak"
http://novak.blog.bg/
цитирай
12. ell - С голямо удоволствие ще Ви отговоря
25.02.2008 13:39
и съм готова да обменим информация по всяко време. Предполагам, когато говорите за "сегашно управление" имате предвид управлението на столицата и респективно СОС и кмета на София. Естествено имам мнение и позиция по този въпрос и нямам нищо против да я споделя, но предпочитам да отговарям на конкретно зададени въпроси. Така че, ако имате такива, можете да ми ги зададете през блога или на емайла, който е: elica.hristova@gmail.com
Колкото до проличалото леко пристрастие, да, признавам пристрастна съм, но кой може да се похвали с напълна обективност и безпристрастие, когато става дума за политика, управление и т.н.
Поздрави!
цитирай
13. novak - Най-сетне
25.02.2008 15:01
изказвам уважения, към хора, който имат смелостта да си приснаят залитанията в една или друга посока.
аз лично също много съм залитал, но се научих да буда обективан когато е необходимо. проблема е, драга, че сигурно само ние си четем писанията. Именно затова започнах темата в блога, но интереса е нулев.
тъй като в момента не разполагам с много време, само отговарям, а при първа възможност не само ще си задам въпросите, но и ще изпратя на мейла инфо
С поздрав:)
цитирай
14. ell - Благодаря за бързата реакция!
25.02.2008 15:27
Поздрави!
цитирай
15. анонимен - Урудливата агентурна ситуация в държавата нарекла себе си от векове "България"
14.03.2008 12:49
Привет, аз съм гражданин на София. Живея в непосредствена близост до цитирания район. Не мога да се съглася, че управлението на града ни е адекватно. Няма как да е при положение, че ни управлява пожарникар. В квартала няма и най-верочтно няма да има в следващите 20 години канализация. Борисов е кукла на конци, която се дирижира от комунистическата агентурна сган. Червената "национална" медия го направи кмет, както тази медия направи Симион /национален предател/ примиер за да може да спре устрема на демократичното правителство на Костов за втори мандат. Истината е, че иконимически прехода мина под диктовката на Държавна сигурсност. Националните медии са една голяма пародия и инструмент за манипулация на населението обявило се за "народ". Личното ми мнение е, че сме една паплач, която е научена да краде и да не работи /реалното наследство от комунистическата диктатура/. Няма да тръгнем нагоре докато не изкореним агентите на Държавна сигурност от властта и докато турската агентурна сган не се постави в кучи гъз. Това беше налице по времето на правителството на Костов /и не е вярна информацията, че видители турците са балансьор и са били във в управлението на всички правителства до момента/. Типичен пример за съществуване на ДС е партията на агент Доган и създаването на Националната агенция на Държавна Сигурност. Срам ме е, че президентът ми е агент, екс. примиерът не знае български и кметът е бивш пожарникар, който освен своето его и лъжите, които ръси друго не знае.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ell
Категория: Политика
Прочетен: 411887
Постинги: 91
Коментари: 187
Гласове: 447
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930