Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2007 12:26 - Пак за Натура 2000
Автор: ell Категория: Политика   
Прочетен: 2508 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
До г-н Йовчев За съжаление, не съм запозната с Натура 2000 до степента, до която ми се иска да бъда. Знам само, че на собствениците на земи, които попадат в защитените зони ще се изплаща между 80 и 100 евро на декар на година. Което е наистина малко, като си представим, че за 10 декара земя собственикът ще получава на година не повече от 2 000 лева. Обещетението ще нараства с всяка година, но ще стигне не повече от 15 % от първоначалната сума и дотам ще спре. И пак всичко зависи от това, какво е договорено при преговорите с ЕС, като не изключвам сумите за обещетение за българските земи да са значително по-ниски в сравнение с другите страни-членки, като се има предвид начина, по който се водиха преговорите. Проблемът е, че никой не обяснява тези неща на хората и затова те с право протестират, защото неизвестността е най-лошото нещо. И както вече казах - и на мен ми се иска природата в България да е по-защитена, и аз протестирам срещу прекаленото застрояване на нашите морски и зимни курорти.
Например Слънчев бряг от баровски и скъп курорт до няколко години ще се превърне в курорт за социално слаби чужденци. Защото кой ще иска да ходи на почивка на място, където отвсякъде се издигат бетонни постройки и няма и един метър зеленина! Същото вече се случва и по други морски курорти, а да не говорим за зимните, като едно Банско например. Съгласна съм с идеята Натура 2000 и с целта й и даже съм доволна от факта, че ще се реализира в България!
Но най-добре ще е за всички да има повече прозрачност, да има разяснителна кампания и да се търси най-доброто решение, кои земи, в кои райони трябва да попаднат в екологичната мрежа. Колкото до правото на собственост - беше толкова дълъг и труден процесът по връщането на земите на хората. Но в момента, в който земята ти е върната, тя вече е твоя частна собственост и само ти можеш да решаваш, какво да правеш или да не правиш с нея. На всички ни е ясно, че българинът отдавна вече не е онзи трудолюбив земеделски производител, който ще обработва земя и ще се изхранва от селско стопанство. Българинът вече предпочита да си продаде земята, независимо на кого и да вземе, колкото се може повече пари за нея. И не го интересува нито природата, нито това, че ще получава някаква дребна сума от ЕС пожизнено. Българинът докато не види цялата сума с очите си и не я пипне с ръцете си, не може да бъде доволен. Но пък от друга страна всеки собственик на земя има право да разполага с нея и да прави с нея каквото си поиска. Самата дума - НЕПРИКОСНОВЕНА, записана в Конституцията на България, казва достатъчно. Не може ли собствениците на тези земи, които ще попаднат в зещитените зони, сами да определят цена за декар и правителството, заедно с ЕС да откупят тези земи от тях и след това да работят за запазването и обогатяването на биологичното разнообразие?? На последния въпрос и аз не мога да дам отговор - поне не засега. Но предполагам, че по-лесно за нашите законотворци ще е да променят Конституцията, отколкото да мислят за друго решение на въпроса.
За съжаление и моята информация е бедна, г-н Йовчев, но съм на мнение, че обществото трябва да се бори за своите права - право на частна собственост, право на информация, право на свобода на словото и действията.
Ето един пример от днешната преса,както за липсата на информация, така и за корупционните схеми на правителството и в частност на Министерството но земеделието и горите:
"Години наред нямаше никаква информация за “НАТУРА 2000”, а МЗГ беше длъжно да направи това, защото през този период бяха унищожени много местности, които можеха и трябваше да попаднат в “НАТУРА 2000”, каза още тя /Евдокия Манева/.
Най-напред в Съвета по биологично разнообразие под натиска на МЗГ беше извадена една голяма територия, посочи Манева. По неизвестни причини, по думите й, е отложен от програмата районът на Бели Искър, където има “царски гори”. "
Информационна агенция "Фокус"



Тагове:   НАТУРА,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - НЕПРИКОСНОВЕНА
22.01.2007 13:40
Не е толкова неприкосновена,ако в земята ти има защитени разстения не може да ги изкореняваш и да си строиш хотелче.Вярно,че "не може" е пожелателно в България
цитирай
2. анонимен - ще се изплаща между 80 и 100 евро на ...
30.01.2007 22:53
ще се изплаща между 80 и 100 евро на декар на година

Имаш грешка в мерните единици.
Не е на декар,а на 10 декара и сумата почва от 50 евро.Т.е. от 5 евро на декар.
цитирай
3. анонимен - ехооо, има ли някой???
15.02.2007 00:03
Абе хора, какво сте ги хванали тези обезщетения за гушата. Според мен изобщо не би трябвало да има такива. В случая с България те само създават проблеми. Факт е - България има богата природа и НЯМА да стане Испания на Балканите. Толкова беше, разбирате ли, свърши се - в ЕС сме, . Собствениците да се размърдат и да намерят намерят начин да печелят от това богатство. Вярно, по-трудничко е отколкото да си дадеш земята на мутрите, но е в пъти по-перспективно и децата ни няма да ни псуват един ден.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ell
Категория: Политика
Прочетен: 412006
Постинги: 91
Коментари: 187
Гласове: 447
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930