Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 16:20 - Лъжата ще събори ГЕРБ на следващите избори
Автор: ell Категория: Политика   
Прочетен: 2198 Коментари: 1 Гласове:
2



 Моньо Христов: Лъжата и манипулацията ще събори ГЕРБ на следващите избори

 

Силата на Земеделския съюз е от решаваща важност за просперитета на България, казва зам.-председателят на ПП „Обединени земеделци”.

 

Г-н Христов, каква е оценката ви за управлението на ГЕРБ и защо, въпреки кризата, партията на Борисов запазва високия кредит на доверие? Поне така сочат последните социологически проучвания от тази седмица.

Оценката за това управление може да се изрази с една приказка на народа, казана при управлението на Стамболов: „Горе - долу Стамболов!”. Днес можем да кажем: „Горе - долу Борисов!”, защото политиките, които провеждат, и стилът им на управление са много противоречиви. Такова е поведението им и на централно ниво, и по места. Основна слабост на това правителство е, че няма прогнозируемост какво ще се случва занапред, няма визия и перспектива. Тоест, има застиналост и самодоволство.

 

Финансовият министър постоянно се хвали с финансовата стабилност.

България има стабилна макроикономическа финансова рамка от 1997 г. насам, която е заслуга на правителството на ОДС. И правителствата след това, включително и на ГЕРБ, само я поддържат. С други думи, това е постоянна политика на България, а не е нещо за хвалене. Тук искам да подчертая, че именно това управление има „принос” за финансовия резерв, който намаля с 3-4 млрд. лева през последните 2 години.

 

От позицията ви на депутат в няколко парламента, кажете какво й липсва на десницата днес?

Десницата стана прекалено обяснителна. Всички партии в център и център-дясно непрекъснато обясняват в какво е сбъркал Бойко Борисов, а не казват какво трябва да се прави. Изненадан съм, че и такъв опитен политик като Иван Костов се подвежда по това, което казва Борисов, и всички се занимават да критикуват държанието или пък тона му. Подобно поведение е голямата грешка на десницата и с тези свои послания тя никога няма да бъде алтернатива на ГЕРБ. Нека лидерите на политическите партии да спрат да се държат като политолози, а да започнат да говорят и действат като политици.

 

А как ще коментирате пенсионната реформа на ГЕРБ?

ГЕРБ реформи не са правили. Реформи са извършвани само по време на управлението на ОДС. В момента имаме нагаждане на определени текстове в пенсионната система спрямо конкретната ситуация. Същото е и в здравеопазването, и в други сектори.

 

А съгласен ли сте с промяната във възрастта за пенсиониране?

През 2000 г. бяха заложени параметри, спрямо които към 2008 год. в пенсионния фонд да има достатъчно средства от осигурителните вноски, за да може сам да изплаща пенсиите без помощта на държавата. През 2003 г. правителството на НДСВ допусна грешката държавата да започне да внася осигуровки на много ведомства, беше  свалена осигурителната тежест, а осигурителните прагове в отделните професии останаха ниски. Това доведе до намаление на постъпленията в пенсионния фонд. Така беше и при управлението на НДСВ, и при това на БСП. Служителите на МВР, военните, магистратите и държавните служители са осигурявани от държавата. Същевременно държавата не внася вноските в пенсионния фонд, което довежда до дефицит. Тоест няма откъде да дойдат пари за пенсионната система.

Състоянието на фонда е било ясно и през 2009 г., когато ГЕРБ идва на власт, но просто правителството на ГЕРБ не е подготвено и не знае какво да прави.

Факт е, че възрастта за пенсиониране трябваше да започне да се вдига плавно с по 1 месец още от 2008 г., както е в Германия, където тя се увеличава с по един месец в продължение на 20 години.

Трябва да се направи корекция във възрастта за пенсионирането в различните категории труд, както и да се намали броя на ведомствата, чиито служители ползват привилегията държавата да плаща осигуровките им.

Така че, реформа няма, нито в пенсионната система, нито в здравеопазването, нито в друг сектор.

 

А може ли да се стигне до предсрочни избори, готови ли са политическите сили за тях?

Предсрочни избори..., много зависи какво е финансовото положение на държавата. Сякаш това се пази в тайна. Никой не може да каже какъв резерв имаме, какви са приходите в бюджета. Когото и да попиташ, не може да ти отговори... Както чувам, не са платени заплатите на някои предприятия и болници и, ако се закъса с плащането на пенсии, може да се стигне, евентуално, до събития като тези от 1997 г. Иначе ГЕРБ трудно може да бъде свален с тези 25 независими депутати, които го подкрепят.

 

Какви според вас трябва да бъдат приоритетите на ПП Обединени земеделци през 2012 г.?

Основният приоритет е работата вътре в организацията - за нейното стабилизиране и изграждането по места на нови структури. Необходимо е да разширим кадровия ресурс на нашата организация, да подготвим кратка и ясна платформа по основните проблеми на държавата. Не трябва да отчитаме само грешките на днешните управляващи, а да предложим конкретни решения в отделните области. Нашите предложения и послания трябва да ясни за всички - както младежите, така за хората на средна възраст и пенсионерите.  Трябва ясно да заявим как ще насърчим предприемача, какво ще направим в образованието, науката и здравеопазването. На пенсионерите трябва да гарантираме, че всяка година те ще имат адекватно увеличение на пенсията спрямо инфлацията. Младежите трябва да виждат своята реализация в отделните отрасли на икономиката. Предприемачът трябва да има прогнозируемост, за да може да увеличава производството и работните места. Земеделският производител трябва да е спокоен за доходите си срещу вложения от него труд.

Изключително важно е да засилим говоренето за Земеделския Съюз. Налице е опит да бъде изтласкан Земеделския съюз и да не се споменава като организацията, която е водила борба срещу 2 диктатури - срещу Кобургите и БКП.  Не се споменават заслугите на земеделската организация в борбата й срещу тоталитарния режим. Умишлено се пропуска фактът, че от всички европейски държави първо в България е поведена борба срещу комунизма от обединената опозиция, начело с Никола Петков. Това е начин да бъде изолиран Земеделския Съюз, да бъдат неглижирани и подценени борбите на хиляди земеделци и техните наследници. Трябва да вдъхнем самочувствие на нашите общински организации и ръководства, че стабилността и силата на Земеделския съюз са от решаваща важност за просперитета на народа и България.

Другата основна задача е ръководството да изготви  стратегия за коалиционна политика на ПП Обединени земеделци.

 

Къде трябва да акцентират Обединени земеделци в подготовката за изборите за следващ парламент? Казахте, че коалиционната политика е един от приоритетите.

Обединени земеделци трябва да бъдат в коалиция с политически сили, за които приоритетни са земеделието, преработвателната промишленост, туризмът и още един-два отрасъла. Тук ще кажа, че трябва да се върви към общи действия с лидери, които са постоянни като личности, а не лъкатушат. Не бих се съгласил, ако някой каже да правим коалиция с Меглена Кунева, например. Причината е, че тя като главен преговарящ с ЕС от правителството на НДСВ не защити българските интереси и нанесе щети на националната икономика. Може да има хора, които я харесват, но в политиката харесване няма.

Така че Обединени земеделци трябва да се коалират с политически партии, които не са слънчогледи и с които имаме единомислие и сходни програми и визия за развитието на страната. Умишлено не назовавам конкретни партии, а само принципни позиции.

 

 В тази връзка, смятате ли, че трябва да се иска нов вот на недоверие на правителството и много ли са неизпълнените обещания на управляващите, кое е най-драстичното? 

Най-драстичното е свързано с подхода на ГЕРБ към проблемите, с лъжата и манипулацията. Виновни им бяха зърнопроизводителите, сега са им виновни миньорите. Преди това бяха лекарите, учителите, студентите, после тировете. Затова мисля, че ГЕРБ ще загуби следващите избори. Ще ги загуби, защото засегнаха достойнството, честолюбието на обикновените хора, обвиниха ги, че само искат пари, а нищо не работят. Не зная какви са проучванията, но смятам, че българите, които подкрепят ГЕРБ вече са под 1 милион души.

 

 Според социолозите те имат подкрепа, освен от своите, и от членове и симпатизанти на другите парламентарно представени партии.

Тук искам да кажа нещо много важно. Заблудата, която налагат от ГЕРБ е, че те са единствените, които не допускат връщането на БСП и ДПС на власт и само те могат да ги спрат. С това свое говорене те искат да изсмучат хора от другите партии, и на тези избори го направиха, донякъде успешно... Но знаем приказката за лъжливото овчарче... затова, пак ще кажа, убеден съм, че разочарованието у българите расте и управляващите имат подкрепата на 800 – 900 хиляди души. 

 

Повече ли са добрите от лошите новини след пет години членство в ЕС?

За жалост добрите новини нямат превес. Първата лоша новина е, че България е член на Европейския съюз, но не участва в политиката му. Такава беше политиката на Тройната коалиция, такава е и на Борисов. Нито предлагаме нещо в Брюксел, нито пък оспорваме. Нищо не правим! България е едно винтче там, от което нищо не зависи... Въпреки че сме 5 години в ЕС, още се чувстваме и се държим като страна кандидат-член.       Второто е, че усвояването на европарите е по-малко от членския внос на България в ЕС. С парите за тази година вноската ни ще стане около 5 млрд. лв. Такава сума пари не сме усвоили. Хората по нищо не усещат, че са граждани на ЕС. Много неща не са направени, затова и част от държавите не искат да ни приемат в Шенгенското пространство.

Това е, да се надяваме, че занапред нещо ще се промени към добро.   

 

Интервю на Татяна АТАНАСОВА

image




Гласувай:
2



1. gocho52 - Най...по по най-лъжливите са тези.
02.02.2012 16:23
Да си ходят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ell
Категория: Политика
Прочетен: 411969
Постинги: 91
Коментари: 187
Гласове: 447
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930